Home switch girişine bir buton ve buna paralel olarak bağlayacağınız LED ilk denemelerinizde çok faydalı olacaktır.
Led ışıl ışıl parıldamasa da en azından butonun basılı olup olmadığını kolayca anlamanıza imkan verir.
Böyle bir görselliğe gerek olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak 3 eksene ait butonların üçünün de bir birine paralel bağlı olması nedeniyle home işlemi biraz karmaşıktır.
Home işlemi başlatıldığında mekanizmalar sıra ile Home Switche çarpmak üzere harekete geçerler. (Sıralama Z, X, Y)
Home switche basıldığında hareketli eksen yavaşça frenleyerek durur. Durma işlemi çok sert gerçekleşmez. Aksi takdirde mekanizmada büyük sarsıntı oluşur.
Switch kapandığında mekanizma, switchi bir miktar geçer ve motor ters yönde çok yavaşça dönerek mekanizmayı switchten SysVar.SwOfset mesafesi kadar uzaklaştırır.
Switche carpan mekanizmanın ne zaman duracagı SysVar.Ivme, SysVar.Fmin gibi parametrelere bağlıdır. Sistem kısa zamanda duramayıp switchi parçalayabilir. Bu nedenle Home Switchlerinin hareket yönüne dik yerleştirilmemesi gerekir.
Home işlemi için makaralı switch yada daha iyisi optik-yarıklı sensör kullanmak gerekir.
Yandaki şemada optik yarıklı sensörle yapılmış home switch uygulaması görülmektedir. Bu devreden üç adet yapıp çıkışlarını B100D kartının Home Switch girişine bağlayabilirsiniz. Işığı kesen levhanın yeterince uzun olması önemlidir. Levha sensör yarığına girdikten sonra motorlar aniden durmayıp ilerlemeye devam etseler dahi levha sensörün yarığında kalmaya devam etmelidir. Aksi takdirde home işlemi yapılamayabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder